REMEDIUMREMEDIUM
Archiv novinek

Po třiceti letech od Havířova....

Ve dnech 25. - 26. března si připomínáme 30 let od zrození Vzdělávacích programů v REMEDIU. Od prvního setkání s nadšenci z Havířova, Karviné a Ostravy, pro které jsme v roce 1994 zpracovali první výcvik Telefonické krizové intervence, uplynulo moře času. Za 30 let jsme odučili pro 14.560 účastníků 868 kurzů s časovou dotací 39.699 hodin. A jedeme dál!

Výňatek z textu Zuzany Radové Novákové otištěný v bookletu, který najdete na našich stránkách zde
"První byli z kraje citlivého na změny a otřesy - ozvali se kolegyně a kolegové ze severní Moravy. Zdenka Wittková z havířovské a Barbora Szpernolová z karvinské rodinné poradny a spolu s nimi František Šlégr z havířovského sdružení Služba.
V Havířově a Karviné chystali vznik nových Linek důvěry a objednali si u nás dvoudenní seminář, který se uskutečnil 25.-26. března 1994 v Havířově. Zúčastnilo se ho 33 pracovníků a dobrovolníků z rodinných poraden Havířov, Karviná a Ostrava, z Linky důvěry Ostrava, Sdružení služba Havířov a dalších sociálních zařízení v Havířově.
Seminář zaštítěný Nadací psychosociální pomoci REMEDIUM vedla Daniela Vodáčková (tehdy Knoppová) a já. Do Havířova byla vlakem vždycky dlouhá cesta a zpáteční byla ještě delší. Celou jsme ji tehdy s Danielou "propracovaly". Byly jsme plny zážitků z právě proběhlého dvoudenního semináře, od kterého si mnozí účastníci slibovali nesplnitelné. Hlavou nám rotovala témata a v rytmu pražců se jako dílky puzzle skládala do programového schématu našeho prvního výcvikového kurzu - skladebného stohodinového kurzu Telefonické krizové intervence. Byly jsme v tom opojení vlastní kreativitou a tvůrčím vzepětím trochu bezohledné, a tak se postupně naše vlakové kupé vyprazdňovalo, jak jsme kolem sebe rozhazovaly papíry, zuřivě kreslily a nesrozumitelně vykřikovaly.
Pro moravskoslezskou iniciativu jsme pak celý výcvik zrealizovali a zakončili v souladu s požadavky již tehdy vznikající České asociace pracovníků linek důvěry."


(c) 2006, REMEDIUM