REMEDIUMREMEDIUM
Archiv novinek

Dne 26.11. proběhl již IV.seminář k dluhové problematice

Občanská poradna REMEDIUM uspořádala další seminář k tématu finanční gramotnost a problematika předlužování občanů v rámci zapojení do projektu Asociace občanských poraden s názvem Dluhové poradenství

Dne 26.11.2008 uspořádala Občanská poradna REMEDIUM již čtvrtý seminář k dluhové problematice. O semináři byly emailovou rozesílkou informovány neziskové organizace a úřady, které se již v minulosti seminářů zúčastnily a dále byl seminář inzerován na webových stránkách pořádající organizace a Asociace občanských poraden. Seminář byl otevřen široké veřejnosti i pracovníkům z organizací a úřadů, které se s problematikou zadlužování setkávají u svých klientů.

Na úvod semináře představila poradkyně občanské poradny Petra Křížová dva případy související s dluhovou problematikou a byly diskutovány některé související otázky.
Účastníci semináře měli průběžně možnost pokládat i konkrétní dotazy související s probíranými tématy.

Na semináři byla panem Mgr. L.Matějíčkem prezentována následující témata: platební rozkaz - kdy jej lze použít, řízení na základě platebního rozkazu, odpor proti platebnímu rozkazu/ postup věřitele (postiženého), kterému vznikla škoda/ podání trestního oznámení z důvodu neplacení výživného.

"V občanské poradně nenaleznou občané finanční poradce a nedozvědí se ani o nejvýhodnějším úroku, s jakým si mohou vypůjčit peníze. Dokážeme však občanům poradit, jak si sestavit osobní/rodinný rozpočet, probereme s nimi celou jejich situaci i možná rizika spojená s životem na dluh", říká poradkyně občanské poradny Petra Křížová. Cílem dluhového poradenství je vedle podpory a pomoci při řešení obtíží souvisejících s neschopností splácet stávající dluhy také důraz na preventivní stránku, tedy posilování finanční gramotnosti občanů a podpora jejich zodpovědného přístupu při zvažování nejen první půjčky, ale i případných půjček následujících.

Na projektu Asociace občanských poraden s názvem Dluhové poradenství se podílí ČSOB a.s. a Poštovní spořitelna a.s. spolu s dalšími čtrnácti občanskými poradnami sdruženými v AOP. Do projektu je také zapojen MHMP.

Aktuální informace k projektu a přehled poraden zapojených do projektu naleznete na adrese www.obcanskeporadny.cz/dluhy. Dotazy a podněty k tématu i k projektu je možné zasílat průběžně na adresu obcanskaporadna@remedium.cz.


Kontaktní osoba: Lena Tomšů, Občanská poradna REMEDIUM















(c) 2006, REMEDIUM