REMEDIUMREMEDIUM
Archiv novinek

Tisková zpráva: Projekt "Vzdělávání studentů sociální práce v oblasti ochrany spotřebitele a zvyšování finanční gramotnosti obyvatel prostřednictvím internetové aplikace Dluhový labyrint"

V roce 2013 realizovalo občanské sdružení REMEDIUM Praha s podporou Ministerstva průmyslu a obchodu projekt "Vzdělávání studentů sociální práce v oblasti ochrany spotřebitele a zvyšování finanční gramotnosti obyvatel prostřednictvím internetové aplikace Dluhový labyrint".

Cílem tohoto projektu bylo posílení informovanosti občanů v oblasti spotřebitelské a finanční gramotnosti prostřednictvím vzdělávání studentů oboru sociální práce a aktualizace a rozšíření internetových stránek Dluhový labyrint.

Dvoudenní kurz "Ochrana spotřebitele v praxi" pro studenty sociální práce byl v rámci tohoto projektu realizován třikrát a to ve spolupráci s Katedrou sociální práce FF UK, Katedrou sociální politiky a sociální práce FSS MU a Ústavem sociální práce ÚHK. Celkem se jej zúčastnilo 54 účastníků z různých vysokých a vyšších odborných škol. "Stále se nám potvrzuje, že se jedná o aktuální a potřebné téma a studenti o něj mají velký zájem. Těší nás, že kurz letos mohlo využít více studentů než loni, protože pro ně díky spolupráci s více vysokými školami byl dostupnější dopravně a díky podpoře Ministerstva průmyslu a obchodu i kapacitně, neboť se konal vícekrát", říká jedna z lektorek kurzu, Mgr. Petra Skuhrová. Ze zpětných vazeb získaných od účastníků pak vyplynulo, že na kurzu ocenili jak užitečnost, srozumitelnost a přehlednost získaných informací, tak zejména praktické zkušenosti lektorek s touto tématikou.

Rovněž Dluhový labyrint, v němž lze nalézt "informace o dluzích nejen pro dlužníky", se v roce 2013 dočkal proměny. Kromě pravidelných aktualizací byl rozšířen o sekci určenou odborné veřejnosti a sekci s různými vzory a podklady ke stažení - nově si zde můžete stáhnout např. vzor návrhu na zastavení exekuce pro nemajetnost či vylučovací žaloby. "Velmi nás těší rostoucí zájem, který o Dluhový labyrint je. Za celý rok 2013 jej navštívilo 12 413 lidí, řada z nich opakovaně. Celkově jsme zaznamenali 15 364 návštěv", říká koordinátorka projektu Mgr. Kristýna Krušinská. "V obou dvou aktivitách máme v plánu pokračovat i v roce 2014," dodává.

Po celý rok 2014 bude také v provozu internetová poradna, na kterou se uživatelé stránek Dluhový labyrint mohou obracet se svými dotazy. A pro účastníky kurzu Ochrana spotřebitele v praxi je přichystána i novinka – lektorky kurzu pro ně vytvoří tematická skripta, v nichž budou obsaženy základní informace z oblasti ochrany spotřebitele a dluhů. Zúčastněné školy dostanou ovšem skripta ve větším množství, aby informace z nich mohli čerpat i studenti, kteří se kurzu nemohli zúčastnit.

Všechny tyto aktivity jsou opět podpořeny Ministerstvem průmyslu a obchodu, provoz internetové poradny v prvním pololetí pak i ČSOB a.s.

Bližší informace o projektu můžete získat na obcanskaporadna@remedium.cz a www.dluhovylabyrint.cz.


(c) 2006, REMEDIUM