REMEDIUMREMEDIUM
Archiv novinek

Tisková zpráva - seminář PROBLEMATIKA ÚHRAD ZA BYDLENÍ 3.12. 2012

Občanská poradna REMEDIUM uspořádala 3.12. poslední letošní bezplatný seminář zaměřený na bytovou problematiku.

Seminář se konal v prostorách MLP Dům čtení na Praze 10 v Ruské ulici. Účastníci semináře byli lektorkou Mgr. Petrou Skuhrovou informováni o základních právech a povinnostech nájemníků v oblasti problematiky úhrad za bydlení. Na začátku semináře se lektorka krátce věnovala tématu přechodu na smluvní nájemné. Účastníci byli zejména upozorněni na možný průběh a rizika, která tato legislativní změna přináší.

Poté se lektorka zaměřila na stěžejní téma semináře. Účastníci byli seznámeni s legislativou, která upravuje úhrady za bydlení. Lektorka vymezila typy služeb, které mohou být pronajímatelem nájemci účtovány. Poté účastníkům objasnila způsob jejich plateb. Lektorka také poukázala na možnost reklamace vyúčtování služeb a její pravidla. Účastníci byli rovněž upozorněni na rizika vzniku nedoplatků na službách a jejich vymáhání a dalších důsledků s tím spojených (zejména ztráta bydlení).

"V oblasti problematiky úhrad za bydlení patří mezi velký problém nedostatečně propracovaná legislativa, která by dávala nájemníkům i pronajímatelům jasnější hranice jejich práv a povinností. Mezi nejpalčivější témata, se kterými se na nás klienti obracejí, patří získání vyúčtování od pronajímatele a potažmo jeho následná reklamace", uvedla lektorka semináře.

V průběhu celého semináře měli účastníci možnost vznášet své dotazy a také sdílet vlastní zkušenosti. V jeho závěru obdrželi leták "Problematika úhrad za bydlení", který obsahuje základní informace k problematice probírané na semináři.

Seminář byl finančně podpořen i Ministerstvem pro místní rozvoj v rámci projektu "Posílení informovanosti seniorů v oblasti práv a povinností souvisejících s problematikou bydlení".

Bližší informace o projektech a dalších chystaných seminářích můžete získat na obcanskaporadna@remedium.cz.


(c) 2006, REMEDIUM