REMEDIUMREMEDIUM
Archiv novinek

Zpráva o semináři Občanské poradny

Občanská poradna REMEDIUM uspořádala další seminář k tématu finanční gramotnost a problematika předlužování občanů v rámci zapojení do projektu Asociace občanských poraden s názvem Dluhové poradenství

Dne 12.5.2009 uspořádala Občanská poradna REMEDIUM první letošní seminář k dluhové problematice. O semináři byly emailovou rozesílkou i roznosem letáků informovány neziskové organizace a úřady, se kterými byla již v minulosti navázána spolupráce, dále byl seminář inzerován na webových stránkách pořádající organizace a Asociace občanských poraden a v Radničních novinách Prahy 3. Seminář byl otevřen laické veřejnosti i pracovníkům z organizací a úřadů, které se s problematikou zadlužování setkávají u svých klientů. Účastníky semináře byli převážně pracovníci neziskových organizací, ale nechyběli ani pracovníci úřadů.

Na úvod semináře byl stručně přestaven projekt Asociace občanských poraden s názvem Dluhové poradenství i tradice seminářů pořádaných od roku 2008 Občanskou poradnou REMEDIUM.

Na semináři byla dále panem Mgr. Matějíčkem prezentována následující témata: exekuce a postup exekutora, téma doručování písemností a související lhůty, splátkový kalendář a vylučovací žaloba. Účastníci semináře měli průběžně možnost pokládat i konkrétní dotazy související s probíranými tématy. Pro potřeby účastníků semináře byl opět posléze připraven a rozeslán pracovní zápis ze semináře.

"V občanské poradně nenaleznou občané finanční poradce a nedozvědí se ani o nejvýhodnějším úroku, s jakým si mohou vypůjčit peníze. Poradci však občanům mohou poradit, jak si sestavit osobní/rodinný rozpočet, proberou s nimi jejich aktuální situaci a pomohou zmapovat, kde všude se dluhy mohou vyskytovat a v neposlední řadě pomohou i se způsoby komunikace s věřitelem/věřiteli", uvádí poradkyně občanské poradny Petra Křížová. Cílem dluhového poradenství je vedle podpory a pomoci při řešení obtíží souvisejících s neschopností splácet stávající dluhy také důraz na preventivní stránku, tedy posilování finanční gramotnosti občanů a podpora jejich zodpovědného přístupu při zvažování nejen první půjčky, ale i případných půjček následujících.

Na projektu Asociace občanských poraden s názvem Dluhové poradenství se podílí ČSOB a.s. a Poštovní spořitelna a.s. (Na pořádání letošních seminářů Občanské poradny REMEDIUM se finančně podílí i MČ P3.) V letošním roce byl navýšen počet poraden v ČR zapojených do projektu. Aktuální informace k projektu a přehled poraden zapojených do projektu naleznete na adrese http://dluhy.obcanskeporadny.cz . Dotazy a podněty k tématu i k projektu je možné zasílat průběžně na adresu obcanskaporadna@remedium.cz.

Informace ke kazuistickému semináři, plánovanému na 23.6.2009, budou v nejbližší době zveřejněny na www.remedium.cz a www.obcanskeporadny.cz

Kontaktní osoba: Lena Tomšů, Občanská poradna REMEDIUM


(c) 2006, REMEDIUM